Help, mijn baby ligt stuit!

zwanger

Vanaf 28 weken zwangerschap wordt er aandacht besteed aan de ligging van de baby. Indien het hoofdje dan niet naar beneden ligt wordt het tijd voor actie, zodat we de baby alle kansen geven op voldoende bewegingsruimte waardoor die zich op de meest optimale wijze kan leggen om een vlotte tocht door het geboortekanaal te maken.

Ligt de baby niet met het hoofdje naar beneden in de baarmoeder dan is er sprake van een stuitligging of in sommige gevallen van een dwarsligging.

Om het probleem goed te begrijpen moet je de baarmoeder even beschouwen als een soort zak gevuld met water. Het babyhoofdje is dan net een gevulde bal. Normaliter zinkt het hoofdje door de zwaartekracht naar beneden, maar als er spanningen ontstaan omheen de baarmoeder lukt dat niet. Dat is precies wat er gebeurt als de baby in stuit ligt: zowel blokkades in de rug en/of het bekken als spanningen in de spieren en ligamenten rondom de baarmoeder beletten het zinken van het hoofdje dat eerder naar boven wordt gestuwd. Er kunnen natuurlijk ook andere medische redenen zijn voor dit probleem, vandaar dat wij zeer veel belang hechten aan de samenwerking met uw gynaecoloog en vroedvrouw.

Met chiropractische zorg nemen we de blokkades en spanningen weg. We gebruiken daarbij verschillende technieken, waaronder de Webster techniek die speciaal ontwikkeld werd om het bekken bij zwangere vrouwen te openen en de ligamenten te ontspannen in het geval van een stuitligging. Chiropraxie gaat nooit de baby draaien, maar maakt er voldoende ruimte rond waardoor het hoofdje terug naar beneden kan zakken. Deze therapie is dus logischerwijs de eerste stap vooraleer je voor een externe kering gaat bij de gynaecoloog.  Bij 85% van onze patiënten draaide de stuitliggende baby zich reeds na vier tot zes sessies. 

Na verloop van tijd krijgt de baby de maximale ruimte om vrij te bewegen en zich in de beste houding te leggen voor de geboorte. In de weinige gevallen waarbij het maken van extra ruimte rond de baarmoeder onvoldoende zou blijken, is de kans nog steeds bestaand dat een zachte kering door de gynaecoloog uiteindelijk de baby helpt draaien. Belly Balance chiropractors staan achter een multidisciplinaire aanpak voor het welzijn van jezelf en jouw baby. Wij nemen dan ook de tijd om de opties in alle openheid te bespreken en bieden u ondersteuning in dit moeilijk proces.

 

Bron : Pistolese RA. The Webster Technique: a chiropractic technique with obstetric implications. J Manipulative Physiol Ther. 2002 Jul-Aug;25(6):E1-9. doi: 10.1067/mmt.2002.126127. PMID: 12183701

Bij 85%
van onze patiënten
draaide de stuitliggende
baby zich reeds
na vier tot zes sessies.