Over Belly Balance

belly balance

Het ontstaan van Belly Balance

Waar staan wij voor?

Belly Balance chiropractors ondersteunen de lichamelijke veranderingen van de zwangere vrouw en helpen hen in hun vrouwelijke kracht te staan om een comfortabele zwangerschap, een optimale ligging van de baby en vlotte bevalling te mogen ervaren zodat hun baby zich ten volle kan ontwikkelen!

Waar situeren we ons?

Belly Balance chiropractors zijn eerstelijns zorgverleners die zich focussen op de ondersteuning van het biomechanisch aspect van de zwangerschap. Ons doelgericht chiropractisch zorgsysteem is geïntegreerd in een multidisciplinair, perinataal zorgnetwerk van gynaecologen en vroedvrouwen. Samen streven we naar kwalitatief hoogstaande zorg.

Mijn missie als oprichtster

Het is mijn levensdoel om vrouwen terug in hun oerkracht te laten staan voor de geboorte van hun kind en hun zelfrealisatie als moeder, door hun lichaam optimaal voor te bereiden op de bevalling.

"We take care of you while
you take care of your baby!"

Hoe ontstond Belly Balance?

Zwanger zijn is een prachtige levensfase die bovendien vooruitzicht geeft op het intens geluk waar een toekomstige moeder recht op heeft. Daarom voorziet Belly Balance ook een begeleidings- en ondersteuningsfase na de geboorte.

Drijvende kracht achter Belly Balance is oprichtster Marien, die putte uit haar eigen ervaringen en die van haar moeder bij haar geboorte:

Mijn geboorte was een heel moeizame en zware bevalling. Mijn moeders noden en rechten werden niet gerespecteerd tijdens de arbeid waardoor de bevalling uiterst langzaam vorderde. Enkele dagen na mijn geboorte verbrandde een stuk onopgemerkte navelstreng mijn buik. Ik kreeg het etiket ‘krijsende baby’ zonder dat men naar een oorzaak zocht. Geen enkele baby huilt nochtans zomaar.

Kort na de bevalling had mijn verzwakte moeder een virale infectie waarvoor ze geneesmiddelen voorgeschreven kreeg die niet geschikt waren voor een vrouw die borstvoeding gaf. Hierdoor viel ik in een haast comateuze slaap gedurende meer dan twee dagen.

Ik wil vermijden dat andere vrouwen en baby’s de angst en pijn moeten doorstaan die wij hebben ervaren op zo’n sleutelmoment van het leven en transformeerde daarom die trauma’s tot iets positiefs: Belly Balance.

Wie zijn wij?

M_Vermeulen

Marien Vermeulen

Doctor of Chiropractic (DC) en Postgraduate Certificate in Musculoskeletal Paediatric Health (PGCert)

Marien volbracht de zesjarige voltijdse universitaire opleiding aan het Institut Franco-Européen de Chiropratique in Parijs met grote onderscheiding. Ze is erkend lid van de Belgische beroepsvereniging van chiropractors (UBC-BVC) en de Europese vereniging (ECU).
Marien specialiseerde zich met grote onderscheiding in de gezondheid en behandeling van zwangere vrouwen, baby’s en kinderen via een postgraduaat in Advanced Professional Practice Musculoskeletal Paediatric Health aan de universiteit van Bournemouth (UK). Nu is ze als chiropractor pionier in België op vlak van de integratie van chiropraxie in de perinatale zorg. 
In oktober 2021 mag ze als Belgische onderneemster de Belly Balance Methode gaan voorstellen in Dubai. 

Dankzij haar twee thuisbevallingen en een passie voor het moederschap, begeleidt Marien vakkundig en met persoonlijke ervaring zwangere vrouwen, mama’s en baby’s.

Bert Ameloot

Doctor of Chiropractic (DC) en Postgraduate Certificate in Professional Development in Chiropractic (PGCert)

Bert behaalde met grote onderscheiding zijn diploma Master of Chiropractic na zijn voltijdse universitaire opleiding aan het Anglo-European College of Chiropractic via Bournemouth University (UK). In combinatie met twee groepspraktijken vervolgde hij zijn opleiding aan Bournemouth University met een éénjarige opleiding rond reflectieve kritische professionele ontwikkeling in de gezondheidszorg, dit met grote onderscheiding. Hij is erkend lid van de Belgische beroepsvereniging (UBC-BVC) en Europese vereniging (ECU). Van 2012 tot 2016 was hij actief in de volksgezondheidscomités van de Europese en Mondiale Vereniging van chiropraxie (WFC). 

Sinds 2013 is hij organisator van de wetenschappelijke seminaries voor de beroepsvereniging in België. In 2016 presenteerde hij op het interdisciplinaire wereldcongres over rugpijn en bekkenklachten in Singapore zijn wetenschappelijke publicatie. Bert schoolt zich regelmatig bij op vlak van behandelingstechnieken, sportchiropraxie, voetbalgeneeskunde (FIFA) en functionele neurologie.

B_Ameloot

Hélène Bordeaux

Doctor of Chiropractic (DC)

Hélène, afkomstig uit Normandië, is altijd al geïnteresseerd geweest in gezondheid en het contact tussen zorgverlener en zorgvrager. Na de zesjarige voltijdse opleiding in Parijs, behaalt ze het diploma ‘Doctor of chiropractic’. Hélène werkt gedurende twee jaar in een praktijk in Noord-Italië, gespecialiseerd in zwangere vrouwen, baby’s en kinderen waar ze zich verrijkt met nieuwe kennis en technieken. Tevens volgt ze tijdens deze periode op regelmatige basis opleidingen in Italië en andere Europese landen om haar patiënten zo goed mogelijk te helpen.

Simon Dewitte

Doctor of Chiropractic (DC)

Simon is een Franse chiropractor die zijn titel Doctor of Chiropractic in 2019 behaalde aan het Institut Franco – Européen de Chiropratique (IFEC) te Parijs. Hij is lid van de Franse Vereniging van Chiropractors en werkt in Valenciennes in een groepspraktijk.
Door zijn toewijding en zorgzaamheid is hij sinds eind 2020 ook werkzaam in onze praktijk. Hij werd er verder opgeleid in de behandeling van zwangere vrouwen en baby’s. In 2021 volgt hij het Graduate Education programme (GEP) om ook volwaardig lid te worden van de Belgische Vereniging van Chiropractors.

Ksenija Van de Voorde

Bewegingsanaliste

Ksenija Van de Voorde begeleidt de oefeningenprogramma’s voor stuitligging, bekkeninstabiliteit, baby’s met afgeplatte hoofdjes (plagiocefalie) en baby’s met een restrictieve tongriem. De unieke samenwerking met de chiropractors zorgen voor een sneller en duurzaam resultaat!
Ksenija is eveneens gecertifieerd in zwangerschapsmassages, massages post partum en een unieke babymassage na keizersnede ter integratie van de primitieve reflexen voor een optimale motorische en sociale ontwikkeling van het kind.

Adela Giuvara

Doctor of Chiropractic (DC)

Adela studeerde af in 2021 aan het AECC (Ango-European College of Chiropractic) University College in het Verenigd Koninkrijk. Zij volgt het Graduate Education Programme om volwaardig lid te worden van de Belgische Vereniging van Chiropractors. Haar grootste passie is het helpen van zwangere vrouwen en baby’s bij Belly Balance, naast alle andere mensen die zorgen nodig hebben bij Chiropraxie Vlaamse Ardennen. Ze volgt verscheidene bijscholingen in binnen- en buitenland om haar expertise op te bouwen. Ze spreekt vlot Engels, Frans, Roemeens en leert Nederlands om het patiëntencontact te verbeteren.

Ann Cosyns

Chiropraxie-assistente

Ann helpt u wegwijs in het Belly Balance Centre. Haar warm onthaal zorgt ervoor dat u zich meteen thuis voelt in onze praktijk. Ze helpt u tijdens het aanmelden en het maken van nieuwe afspraken, toont u de weg naar de verversruimte of de borstvoedingshoek en indien gewenst houdt zij uw baby liefdevol vast terwijl u als mama behandeld wordt.
Kortom, Ann is uw eerste aanspreekpunt bij Belly Balance.

Hoe gaan we te werk?

Alle chiropractors en therapeuten werken volgens de ‘Belly Balance-methode’ die werd ontwikkeld door oprichtster Marien Vermeulen en tot stand kwam op basis van haar jarenlange ervaring in de behandeling van zwangere vrouwen en baby’s.

We vertrekken vanuit twee basisprincipes:
absolute specialisatie en multidisciplinaire samenwerking.

Bij Belly Balance staat iedere zwangere vrouw en haar baby centraal. Ze worden exclusief en met het grootste respect behandeld. Het is uitermate belangrijk dat zij zich veilig voelen in onze handen. Daarom zullen we steeds luisteren naar hun wensen en noden. Om de behandelingen zo efficiënt mogelijk te maken besloten wij ons te specialiseren en ons enkel nog toe te spitsen op vrouwen in verwachting en hun toekomstig kindje. Wij zijn de enige praktijk in België met dit unieke engagement.

Het woordje ‘wij’ staat voor een team van in zwangerschap gespecialiseerde, ervaren chiropractors en bewegingsanalisten die vaardig zijn in veilige manuele handelingen op maat van de toekomstige moeder en haar kind. Wij breiden onze kennis voortdurend uit via het aanleren van nieuwe technieken die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek.

We werken steeds in teamverband omdat we uitgaan van het idee dat de uitwisseling van kennis en ervaring op die manier meer ruimte krijgt. Het ontworpen behandelingsplan is enig in zijn soort en steunt op meerdere consultaties door twee chiropractors en een bewegingsanalist. Het resultaat wordt door teamleader Marien gebundeld, geëvalueerd en besproken met alle behandelende teamleden en de patiënten.

Door onze samenwerking met gynaecologen, vroedvrouwen, huisartsen, tandartsen, pediaters, bewegingsanalisten en andere medische professionals die tevens onze grootste doorverwijzers zijn, maken we deel uit van een multidisciplinair netwerk.

Stellen we vast dat we de patiënten niet ten volle kunnen helpen dan zullen we ze steeds in samenspraak met de doorverwijzende zorgverlener begeleiden naar de meest adequate professionele hulp.