Is de tongriem van mijn baby te kort?

baby

Bij ongeveer tien procent van de pasgeborenen wordt een restrictieve tongriem geconstateerd. De bindweefselstreng waarmee de tong gehecht is aan de mondbodem bevindt zich in dit geval dichter bij de tongpunt dan gewoonlijk. Dit fenomeen wordt ook aangeduid met de wetenschappelijk benaming ankyloglossia. De spanning die hierdoor ontstaat kan de beweeglijkheid van de tong verminderen voornamelijk bij het liften en/of uitsteken ervan. Hierdoor kan het zijn dat het kind moeilijkheden heeft bij het vasthouden van de borst of fles of het vacuĆ¼m te makkelijk lost, zich meer verslikt of smekkende en klakkende geluiden voortbrengt tijdens het drinken. Wanneer men dit onbehandeld laat kan het leiden tot voedingsproblemen en bijgevolg stagnering van het groeiproces. Soms moet het kindje extra compenseren om het vroegtijdig lossen tijdens het drinken te voorkomen door te bijten of de kaken te klemmen wat het geven van borstvoeding pijnlijk kan maken.

Je kan met je baby bij ons terecht voor een gevalideerde test en aangepast behandelprogramma dat bestaat uit manuele technieken en oefeningen van onze bewegingsanalisten in combinatie met chiropraxie. In eerste instantie is er dus geen sprake van een medische ingreep.

Wanneer onze behandelwijze evenwel niet volstaat en het toch nodig zou zijn om het tongriempje te knippen kunnen we rekenen op gespecialiseerde artsen met wie we nauw samenwerken. Voor een dergelijke ingreep en een optimaal resultaat is het aangewezen dat de nek, kaken en de weefsels onder de tong zo ontspannen mogelijk zijn.

Onze chiropractors zijn er om u doorheen het proces mee te begeleiden en naderhand de werking van de tong te verbeteren.